Burun Estetiği

Burun estetiği öncesi

Burun estetiği öncesi karar verme aşamaları, hangi doktora gidileceği konusu, referansların neler olacağı konuları, ameliyat sonrası nasıl olacak soruları gibi kafaları karıştıran bir çok konuya bu sayfada değinmeye çalışacağım. Umarım sizin için de faydalı olabilir.

Bizler birbirimize benzesek de hepimiz farklı yapılardayız. Burunlarımız da yüzümüzden bağımsız organlar değil. O nedenle rinoplasti kesinlikle yüzünüze uygun planlanmalı ve yüz ile birlikte değerlendirilmelidir.

Yüzünüz küçük, burnunuz büyük olabilir veya tam tersi. Ayrıca yüzünüz eğri burnunuz düz olabilir veya tam tersi. Bu gibi durumlar burun estetiği öncesinde detaylıca konuşulmalı, tespit edilmeli ve planlama ona göre yapılmalıdır.

2 mavi kare 764x768 e1722753910634
  • Kemik yapının durumu,
  • Kıkırdakların durumu,
  • Cilt kalınlığı,
  • Septum eğriliği,
  • Burunda ki kırıklar,
  • Burun alın ilişkisinin durumu,
  • Yanak kemiği ile ilişkisi,
  • Nefes alma sorunlarının hepsi kişisel farklılıklar arz eder.

Tüm bunları doktorunuz değerlendirerek sizin için size ve yüzünüze uygun bir planlama yapar. Kliniğimizde bu amaçla üç boyutlu planlama yöntemlerinden 3D vectra cihazı kullanılmaktadır. Lütfen bu konuda ki sayfamızı ziyaret ediniz.

Burun ameliyatı öncesi yapılması gerekenler

Burun ameliyatı (rinoplasti) öncesi, başarılı bir operasyon ve daha kolay bir iyileşme süreci için bazı önemli adımlar ve hazırlıklar yapılmalıdır.

  • Tüm sağlık geçmişinizi doktorunuz ile detaylı bir şekilde paylaşmanız, geçirdiğiniz hastalıklar ve ameliyatlardan doktorunuza bahsetmeniz gerekir.
  • Varsa geçirdiğiniz burun ameliyatı, travması ve burnunuza yapılan müdahaleler hakkında bilgi vermelisiniz.
  • Ayrıca burun dolgusu yaptırdıysanız mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz.
  • Kullandığınız özellikle aspirin, coraspirin gibi kan sulandırıcı ilaçları belirtmeli ve 10 gün öncesinde kesmelisiniz.
  • Burun ameliyatı öncesi yapılması gereken tetkik ve tahlilleri yaptırmalısınız.
  • Sigara ve alkol kullanımına 10 – 15 gün ara vermelisiniz.
  • Çilek, kiraz gibi kırmızı meyveler, yeşil çay ve omega 3 gibi ilaçlar kanı sulandırır. Ameliyatınızdan 10 gün öncesinde almamanız morarmamanıza yardımcı olabilir.
  • Ameliyat günü hastaneye aç karnına gelmeli, su dahil içmemelisiniz.
  • Hastaneye ameliyat sonrası önü fermuarlı açılabilen rahat kıyafetler ve terlik getirmelisiniz.
  • Genellikle hastanede kalmanızı gerektiren bir ameliyat değildir ama yine de bir gece hastanede kalacakmışsınız gibi hazırlık yapmalısınız.

Burun estetiği yapan en iyi doktorlar

Burun estetiği ameliyatları çok çeşitli alt teknik ve gruplara ayrılır. Detaylı ve özel bir ameliyattır. Estetik burun ameliyatı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hem estetik cerrahların hem de kulak burun boğaz uzmanlarının müdahale ettiği bir konudur. En iyi burun estetiği sonucunu tarif ederek bu soruyu cevaplamaya çalışayım. En iyi sonuç hastanın yüz oranlarına ve beklentilerine uygun olan sonuçtur. Küçük bir yüz de büyük ama güzel bir burun sırıtabilir. Büyük bir yüz de küçük ve kalkık bir burun da sırıtabilir. O nedenle yüz oranlarının iyi analiz edilmesi yüz anatomi ve varyasyonlarına hakim olunması şarttır.

En iyi burun estetiği sonucu; yüz ve burun uyumunun olduğu durumları tanımlar. Ben sizin güvendiğiniz, iyi iletişim kurduğunuz doktorun en iyi burun estetiği doktoru olduğunu düşünüyorum. İster KBB doktoru olsun, ister estetik cerrah. Önemli olan sizinle birlikte iyileşmesi uzun süren ve kontrolleri bir yıla kadar uzayan bir estetik ameliyatın burun estetiği öncesi planlamayı sizin beklentilerinize uygun yapabilen, ameliyat sonrası takibini yapacak, karşılıklı sorumluluklarını alacak, gerekiyorsa ek müdahaleleri yapacak kişi en iyi burun estetiği doktorudur.

Sonucunun mükemmellik olacağının hayali maalesef hasta ve doktor için hüsran davetiyesidir.
Estetik Cerrah Op. Dr. Orhan Murat Özdemir
Orhan Murat Özdemir
Estetik Cerrah

İstediğim gibi bir burnum olacak mı?

Burun estetiği öncesi en önemli konulardan biridir. Çünkü elde edilecek sonucu ömrünüz boyunca yüzünüzde taşıyacağınız bir ameliyattır. Öncelikle nasıl bir burun istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Biz kliniğimizde size daha fazla yardımcı olabilmek için 3D Vectra Teknolojisi kullanıyoruz. Üç boyutlu fotoğrafınız üzerinde sizin yüzünüze en uygun şekilde sizinle birlikte planlama yapıyoruz ve nasıl bir sonuca ulaşacağımızı görebiliyorsunuz. Burada gösterilen sonuç %90-95 elde edebileceğimiz sonuç oluyor.

  • Burun estetiği öncesi bana nasıl olacağını bilgisayarda gösterebilir misiniz?

Elbette. Kliniğimizde ki 3D Vectra cihazı tam da bu iş için üretilmiştir ve burun estetiği öncesi sonucunuzu aşağı yukarı yüzünüzde hemen her açıdan görebilir ve ameliyata karar verebilirsiniz.

  • Önce size fotoğrafımı göndersem bana nasıl bir sonuç olacağını gönderebilir misiniz?

Maalesef mümkün değil. Biz sadece üç boyutlu görüntü üzerinde size sonucunuzu gösterebiliyoruz ve bu görüntüyü de ancak siz kliniğimize geldiğinizde burada çekeceğimiz üç boyutlu resminiz üzerinde yapabiliyoruz.

Burun estetiği öncesi korkular

  • Burun estetiğini törpüyle mi yapıyorsunuz, yoksa kıracak mısınız?

Kemerin düzeltilmesi için törpüleme veya kesme tercih edilebilir. Kesme işlemi de bir çeşit kırma işlemidir. Burada tercih doktora, kemerin yüksekliğine, hastanın burun sırtı ile ilgili beklentisine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca burun kemiklerinin birbirine yaklaştırılması için de yanlardan kırma gibi bir işlem yapılması genellikle şarttır.

Hiç bir cerrah da bir hastasını yeniden ameliyat etmek istemez. Ancak bazen her şey yolunda gitmeyebilir. Bazı ufak tefek kusurlar olabilir. Bu kusurlar çok daha basit müdahalelerle düzeltilebilir. Böyle bir şey yani revizyon ihtimali dünya da %10-15 arasındadır. “Benim hiç revizyonum yani sonradan müdahale ettiğim hastam yok” diyen cerrahlarla tanışabilirsiniz. Bu söylem doğru bir yaklaşım değildir.

Burun ameliyatından sonra ağrı şikayeti genellikle olmaz. Size verilen ilaçları düzenli kullanmanız ve öne eğilerek durmamanız (kafa içi basıncını artırır) ağrı oluşumunu önleyecektir.

Burun estetiği öncesi tamponların çıkarılması ile ilgili hem hastalar kendi kendilerini, hem de daha önce ameliyat olmuş kişiler yeni ameliyat olanları korkuturlar. Artık kullandığımız tamponlar çok kısa ve kaygan olduğu için çıkarılmaları sırasında çok fazla bir rahatsızlık yaratmamaktadırlar. Yani korkulacak veya endişe edilecek bir durum değildir.

  • “Nefes alma sorunum var” Bu problemim estetik ameliyat ile birlikte yapılabilir mi?

Burun estetiği ameliyatı adı üzerinde sadece burnunuzun şekline yönelik bir ameliyattır. Ancak eğer solunum probleminiz de varsa ve birlikte düzeltilirse bu ameliyata septorinoplasti ameliyatı denir. Elbette ki birlikte gerçekleştirilebilir. Bunun için doktorunuz sizden ameliyat öncesinde tomografi isteyebilir ve ameliyat planınızı bu yönde yapar. Septorinoplasti ameliyatı estetik ameliyata göre biraz daha uzun sürebilir. İyileşme süreçleri açısından bir fark yaratmaz.

Ameliyattan önce solunum probleminiz varsa ameliyat ile düzeltilir. Yoksa da mutlaka bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Burun içi pasajda yapılan işlemlerden dolayı genellikle ilk 1 ay süreyle nefes alma da bazı sıkıntılar yaşama ihtimaliniz vardır. Bu süre bazen 3 aya kadar uzayabilir. Nefes almanız bir iyi bir kötü olacak ama sonunda hep iyi olarak kalacaktır. Burun ameliyatına bağlı olarak 3-6 aydan sonra ekstra bir nefes alma sorunu, burun ameliyatının neden olduğu bir sorun yaşamazsınız.

  • Ameliyattan sonra nefes alma problemim tekrarlayabilir mi?

Burun estetiği ile birlikte solunum problemleriniz de varsa düzeltilir. Erken dönemde (ilk 1-3 ay) burun içindeki şişliklere bağlı olarak nefes alıp vermeniz bazen iyi bazen kötü seyreder. En sonunda iyi olarak kalır ve iyileşir. Septorinoplasti ameliyatlarından sonra nefes alma problemleriniz genellikle tamamen ortadan kalkar, rahat edersiniz. Ancak burun içinde bazı problemler tekrarlama eğilimindedir. Bu gibi durumları doktorunuz burun estetiği öncesinde size söyleyecektir. Böyle bir durumda ilerde yeniden nefes alma sorunu yaşayabilirsiniz.

Bu yazımız bu konu ile ilgili en çok okunanlardan:  Burun estetiği sonrası süreci etkileyen 10 etken nedir?
  • Burun ucu düşüklüğü tedavi edilebilir mi?

Burun ucu iki adet “n” harfi şeklinde kıkırdaktan oluşur. Bu kıkırdakların kendilerinin ve birbirlerinin ilişkileri de sizin burun ucunuzun şeklini ve açılarını belirler. Dudağınız ile burun ucunuz arasında ki açının dar olması burun ucu düşüklüğü olarak bilinir ve bu sorunun tedavisi cerrahidir. 

Nadiren dolgular ve botoks gibi ameliyatsız yöntemlerde etkili olabilse de buna uygun olup olmadığınıza bir plastik cerrah ile yapacağınız görüşme sonrasında daha rahat karar verebilirsiniz. Sadece burun ucunu ilgilendiren ameliyatlara burun ucu estetiği ameliyatı denir ve burun ucu düşüklüğü sorununun tedavisi için yapılabilecek en hafif ameliyattır. Burada karar verilmesi gereken ek konu ise burun sırtına müdahale yapılıp yapılmaması gerekliliğidir. Hastanın sadece burun ucu estetiği istemesi yeterli değil yapılacak işlemin sonuçlarını bilen doktorunuzun da bunu onaylaması gerekmektedir.

  • Burun ameliyatı sonrası burnum düşer mi? Çöker mi? Sarkar mı?

Burun kemik ve kıkırdakların oluşturduğu piramit şeklinde bir iskelet organdır. Bu piramidin ayakları ve destek noktaları vardır. Bu destek noktaların korunması rinoplastinin olmazsa olmazıdır. Bu şekilde gerçekleştirilen bir ameliyat sonrasında burnunuzda sarkma, çökme, düşme gibi sıkıntılar yaşamazsınız.

Burun estetiği öncesi anestezi nasıl olur? Kimden öğrenebilirim?

Bana göre burun ameliyatı hastane ortamında ameliyathanede hastanın tam olarak uyumasını sağlayan bir anestezi tekniği tercih edilmelidir. Bu teknikte genellikle genel anestezi veya derin sedo-analjezi denilen yöntemlerle sağlanmaktadır. Bahsettiğim iki teknikte çok güvenli anestezi teknikleridir. 

  • Lokal anestezi ile burun estetiği ameliyatı yapılabilir mi?

Evet ama burun ameliyatı için benim önerdiğim bir anestezi tekniği değildir. Çünkü ameliyat sırasında ömrünüzün sonuna kadar unutmayacağınız sesler duyabilir ve acı çekmeseniz bile çok rahatsız olabilirsiniz. Tüm bunlar benim görüşlerimdir. Burun ameliyatını lokal anestezi ile olmak isteyen hastalar veya bu şekilde burun ameliyatı yapan hatta öneren cerrahlar vardır.

Burun ameliyatı öncesi bilmeniz gerekenler

  • Burun estetiği ameliyatı olabilmem için yaşım uygun mu?

Textbook’larda burun ameliyatının yapılabilme yaşını 18 olarak yazar. Sebep olarak da yüz gelişiminin tamamlanması gerektiğini, daha erken yapılırsa yüz gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtir.

  • Estetik burun ameliyatı kaç saat sürer?

Burun estetiği ameliyatının süreleri genellikle ameliyatı yapılan kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 3 saat süren bir ameliyattır.

Bu sorunun cevabı tercih edilen anesteziye göre değişmekle birlikte genellikle gece hastanede yatmanızı gerektirecek bir ameliyat değildir. Burun estetiği öncesi doktorunuz bu konuda size bilgi verecektir.

Son zamanlarda tamponsuz burun ameliyatı oldukça konuşulan ve talep edilen bir teknikmiş gibi hastalar tarafından talep edilir oldu. Burun içi cildi yani mukozanın kıkırdaklardan ayrılması gereken işlemlerden sonra bu bölgenin yeniden birbirine yapışarak iyileşmesini sağlamak gerektiği için tampon şarttır.

Hatta artık bu yapışmanın sorunsuzca gerçekleşmesini sağlamak amacıyla ekstra dikişler dahi koymaktayız. Burun içine tampon gibi sızıntıları ve kanı emen, çevresine baskı yaparak iyileştirmeyi hızlandıran aparat kullanılmadığında yani tamponsuz olarak ameliyat sonlandırıldığında hasta bir miktar sızıntıyı ve kanı yutmak zorunda kalacaktır.

Bu durumda da öğürme, kusma gibi refleksler devreye girerek kafa içi basıncını artırıp şişliğin artmasına neden olabilmektedir. Tüm bu nedenlerden ötürü ben tamponsuz burun estetiği ameliyatı önermiyorum. Silikon tamponlar şişebilen tamponların yerini almaya başlamış ve delikli tamponların dikişlerle tespit edilmesi çok daha güvenli ve nefes alma açısından daha rahat bir ameliyat sonrası dönem sağlamaktadır.

Rinoplasti burnun üzerindeki cildin kaldırılarak yapıldığı bir ameliyattır. İyileşme içinde bu cildin yeni iskelete yapışması ve aşırı şişmemesi arzulanır. Ayrıca kemiklere yapılan müdahaleden dolayı kemiklerin hareketinin engellenebilmesi ancak alçı ile mümkün olabilmektedir.

Yaz aylarının bizim ameliyatlarımızı kısıtlamasının nedeni güneşin olumsuz etkileridir. Güneşin direk temas ettiği bölgelerde; ciltte kızarıklık, tahriş, soyulma yaratan işlemlerin iyileşmesini olumsuz etkileyerek renkli(kahve renkli veya ten renginden açık renkli) iyileşmeye neden olabilmektedir. Burun ameliyatında böyle bir durum söz konusu olmadığı için burun ameliyatının yazın yapılmasında bir sorun, engel yoktur. Estetik ameliyatların mevsimlerle ilişkisini konu alan bir yazı yazmıştım; https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/estetik-ameliyat-mevsimi/ inceleyebilirsiniz.

  • Burun estetiği hangi mevsimde yapılır?

Burun estetiği ameliyatının bir mevsimi yoktur. Her mevsim dünya da ve Türkiye’de en sık yapılan estetik ameliyattır. Benim hastalarıma tavsiyem “Alçının çıkma süresi, olan 10 gün ayıracağınız dönem ameliyat için en uygun dönemdir” olmaktadır. Bu 10 günün sonunda morluklar oluşmuşsa %80 onlarda geçmiş olacağından genellikle 10 gün yeterli bir süredir.

  • Kapalı burun ameliyatı öneriyor musunuz?

Elbette. Daha öne ameliyat olmamış tüm rinoplasti için başvuran hastalarımıza kapalı rinoplasti yapıyoruz. Sadece daha önce açık burun ameliyatı olmuş ancak memnun olmayan hastaların ameliyatlarını düzeltebileceğimizi düşündüğümüz bir sorunları varsa mecburen açık burun estetiği tekniği ile düzeltiyoruz.

Tüm cerrahi işlemlerden sonra olduğu gibi rinoplasti ameliyatından sonrada size önerilecek ilaçları bitene kadar kullanmanız gerekir. Bu ilaçlar şişliğinizi azaltacak, ameliyat bölgesini enfeksiyondan koruyacak, ağrı ve benzeri semptomları azaltacak ilaçlardır.

  • Burun estetiği sonrası ne zaman gözlük takabilirim?

Burun ameliyatı sonrasında gözlük kullanımına başlanması için geçmesi gereken en kısa süre doktorunuz size aksi bir şey söylemediyse 1-3 ay arasındadır. Sadece burun ucu estetiği ameliyatı yapılmış ve/veya burun kemiğine müdahale edilmemiş ise burun estetiği sonrasında gözlük kullanılmasında sakınca yoktur.

Kabin içi basınç farkları nedeniyle 7-10 gün uçağa binmemeniz önerilir. Aksi takdirde uçak içinde burun kanaması gibi bir problem ile karşılaşabilirsiniz. (Daha detaylı bilgi için Türk Hava Yollarının Uçuş Sağlığı sayfasını ziyaret edebilirsiniz)

  • Emzirirken burun ameliyatı öneriyor musunuz?

Elbette Hayır. Hamileyken veya emzirirken anestezi almanız bebeğinizin de bu ilaçlardan etkilenebilmesi demektir ve acil müdahaleler dışında bir cerrahi girişim yapılmamalı, planlanmamalı, düşünülmemelidir. Hamilelik döneminde bazı kadınlarda burun cildinde kalınlaşma görülür ve nadiren bu durum kalıcı hal alır. O nedenle emzirme döneminden hemen sonra burun ameliyatı olmayı düşünen çok kadın vardır. Ancak emzirme bittikten ve üzerinden 4-6 ay geçtikten sonra vücuttaki hormonal denge normale dönünce değerlendirmek en doğrusudur.

  • Roacutane kullanımı burun estetiği ameliyatı için engel midir?

Evet. Roacutane kullanımı burun ameliyatı için engeldir.

Aktif akne tedavisi ilacı olan Roaccutane (Isotretinoin) cilt ve mukozalarda salgı bezlerinin faaliyetlerini azaltarak etkili olan bir ilaçtır. Roaccutane yağ doku içerisinde depolanır ve son tabletten sonra vücuttan atılması 6 ay sürer. Yani cilt ve mukozada ki etkisi 6 ay daha devam eder. Bu süre içinde yağ dokunun hasarlanması – liposuction ameliyatı olunması ilacın kana karışarak hastada toksik doza ulaşmasına neden olabileceğinden kontrendikedir yani Roaccutane kullanılırken liposuction yapılmaması gereken bir ameliyattır.

Burun ameliyatı ise burun cildi ve burun mukozasını kurutarak yara iyileşmesini yavaşlattığı için önerilmemektedir. İlacın son dozunu takip eden 6. ay en erken ameliyat olabileceğiniz tarihtir. Klasik kitaplarda 1 yıla kadar cerrahinin önerilmediğini de görmekteyiz ancak 6 ay yeterli bir süre olarak kabul edilmeye başlanmıştır.

Burun estetiği öncesi ameliyat videosu izlemeyin

Ameliyat videoları hastalar için değil doktorlar için hazırlanmıştır. Sizin ameliyat ile ilgili bilmeniz gerekenler doktorunuzun önerilerine uymak olmalıdır. 

Ayrıca ameliyat görüntülerinin paylaşılması veya burun estetiği öncesi ameliyat görüntülerinin izlenilmesi de sizi cerrahi süreçle ilgili sıkıntıya sokabilir.

12 Yorum

  1. Merhabalar

    Burun ameliyatı olalı 1,5 ay oldu. Ameliyat kapalı olarak gerçekleşti ve burun uçlarından girilerek işlem yapıldı.Ancak dudak üstü bıyık bölgesinde şişlik ve ödem devam etmekle birlikte güldüğümde dümdüz, çok komik ve tuhaf bir ifade oluyor. Aynı bölgede uyuşukluk olduğu gibi iğne gibi batmalarda oluyor. Sosyal hayatımı o kadar etkiliyor ki eski halimi inanın arar oldum. Fotoğraflarda berbat duruyor. Burun ucuna konulan kıkırdak ve deviasyonda giderildiğinde bunun gibi durumlar yaşandığını duydum. Ama kalıcı olmasından çok endişe ediyorum. Çünkü aradan geçen zamana rağmen düzelme var diyemiyorum. Bu konuda bilgilendirme yaparsanız çok sevinirim. Teşekkürler

    1. Çok geçmiş olsun.
      Uygulanan teknik, yapılan işlemler ve hastanın iyileşme parametreleri ameliyat sonrası süreçte farklılıklar yaratan faktörlerdir.
      Nadiren sizin de dediğiniz gibi dudak burun bileşkesinde sorunların iyileşmesi uzun sürebilir. Bazen 3-4 aya kadar bile devam edebilir. O nedenle sabretmenizi, doktorunuzun kontrollerine gitmenizi öneririm.
      Muhtemelen kalıcı bir durum gelişmeden bahsettiğiniz sorunlar düzelecektir.
      Geçmiş olsun.
      Sağlıkla kalın.

  2. Orhan hocam merhaba. 10 ay önce bir septorinoplasti ameliyatı geçirmiştim ve ameliyatım sonrasında cilt bakımımı iyi bir şekilde yapamadığım için kronikleşen bir yağlanma problemim oluştu. Bu sebeple doktorumun da önerisiyle bir dermatoloğa gittim ve dermatolog, ameliyatı yapan doktorumun da onayıyla birlikte roaccutane kullanmamı önerdi. Dermatoloğum roaccutane’ın normal şartlarda da burun estetiği ameliyatları sonrasında burun derisini inceltip burnun daha güzel gözükmesi için kullanılabildiğini söyledi. Bu noktada size danışmak istediğim konu şudur hocam. Roaccutane tedavisi genel olarak akne ve sivilce tedavisi için kullanılıyor ve gerçekten ağır bir ilaç olduğu aşikar. Sivilce ve akne için kullanımlarında genelde en az 7 8 ay veya daha fazla sürecek uzun süreli bir kullanımı da gerekiyor. Benim tedavimin ne kadar süreceği henüz belli değil fakat genel olarak diğer kullanan insanların ne kadar süreyle ve ne kadar dozla kullandığını öğrenmek istiyorum. Size sormak istediğim konu da bununla alakalı olacak hocam. Hastalarınız arasında ameliyat sonrası roaccutane kullananların tedavisi genelde kaç ay sürüyor, kaç mg kullanıyorlar? Başta da söylediğim gibi bu tedavi biraz zorlu bir süreç olduğu için 3. bir göz olarak sizin gibi deneyimli bir doktorun da tecrübelerine danışmak istedim. Biraz uzun bir yazı oldu sizi yorduğum için çok özür dilerim. Sorularımı cevaplandırırsanız çok mutlu olurum. İyi günler dilerim.

    1. Hem bir dermatolog hem de bir plastik cerrahın kontrolünde tedaviniz planlanmış. Bir üçüncü göze ihtiyaç yok. Kişisel dozlar ve etkiler olabileceğinden doktorlarınız ne önerdiyse onların önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz.
      Geçmiş olsun.

  3. Orhan hocam merhabalar. Septorinoplasti ameliyatımın üzerinden 1 yıl geçti. Aşağı düşük ve eğri bir burnum vardı ve Allah’a şükür ameliyat sonrası oldukça güzel bir buruna sahip oldum. Lakin burnum eskisine nazaran daha hareketsiz. Burun ucuna koyulan kıkırdaklar sebebiyle olsa gerek eskisi kadar esnek değil doğal olarak. Bunu anlatma sebebim az sonra soracağım soru ile ilgili. Ameliyatın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen hala burun içi temizliğini okyanus suyuyla ve kulak pamuğuyla yapıyorum. Affınıza sığınarak söylüyorum fakat ameliyat öncesi burun içi temizliğini rahat bir şekilde burnumu karıştırarak(tekrardan özür diliyorum) yapabiliyordum fakat ameliyat sonrası buna ara verdim ve hala daha yapmıyorum. Bunun temel sebebi burnuma zarar veririm endişesi. Başta da söylediğim gibi burnumun eskisine göre daha az esnek olması nedeniyle parmağımı burnumun içine sokarsam şekline ve yapısına zarar veririm endişesi yaşıyorum. Sizce artık ameliyat öncesiymiş gibi temizlik yapabilir miyim (burnumu karıştırarak), yoksa bunun için bir süre daha beklemeli miyim veya hiçbir zaman eskisi gibi temizlik yapamayacak mıyım diye sormak istemiştim. Çünkü burun içi temizliğini yapamayınca (sümük vs) doğal olarak nefes alma kalitemiz de bozuluyor fakat gün içerisinde de her zaman okyanus suyu ve kulak pamuğuyla temizlik yapma şansı bulamıyoruz maalesef 🙁 Bu bağlamda sorumu cevaplarsanız çok sevinirim. Uzun bir yazı oldu vaktinizi böldüğüm için çok özür dilerim. İyi günler.

    1. Birinci yıl sonrası iyileşmenin tamamen bittiğini düşünüyoruz ve burun içinin temizliği ile ilgili bir engel kalmıyor. Güçlü bir darbe almadığınız sürece artık siz kendiniz burnunuza zarar veremezsiniz.
      Geçmiş olsun.

  4. Merhaba ben bedensel engelliliyim
    Daha önce göz ameliyatı oldum
    Anatazi aldım burun estetiğini kaldıra bilir miyim çok mu ağar

    1. Daha önce anestezi almış ve ameliyat olabildiyseniz ve o ameliyat öncesi anestezi uzmanı ek bir not düşmedi ve sizi riskler anlamında bilgilendirmediyse çok büyük bir ihtimalle burun ameliyatına engel bir durumunuz yoktur.

      1. Hocam benim septorinoplasti sonrasi 75.günüm ile ayda ağır bir enfeksiyon geçirdim büyük apse oluşmuş drenaj yapildi antibiyotikler kullandım.
        Burun ucunun hemen üstündeki kıkırdak tamamen eridi içe çoktü enfeksiyona bağlı boşuna ameliyat oldum şekli bozuldu vb tekrar ameliyat olsam oraya kıkırdak mi konması lazım ? Dr um çok nadir de olsa böyle olabiliyor falan dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Phone icon
Hemen Ara
WhatsApp icon
WhatsApp