Ekstra yazılar

Klinik ve cerrahi estetik işlemlerde enfeksiyon riski nedir?

Estetik işlemler ve ameliyatlar mecburiyetten dolayı gerçekleştirilmezler. Hasta estetik işlemlerden hiç birini veya ameliyatlardan hiçbirini yaptırmaz ise ona sağlığı ile ilgili bir sıkıntı yaratmaz. Bu gibi işlemlere elektif işlemler ve elektif ameliyatlar denir. Bu yüzden de bu işlemleri uygulayan kişilere yani biz plastik cerrahlara çok fazla sorumluluk düşmektedir. 

estetik işlem
Op. Dr. Orhan Murat Özdemir - Estetik,Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah

Enfeksiyon nedir?

Virüs, bakteri, mantar gibi enfeksiyon yapma yeteneği olan bir ajanın vücuda girerek çoğalmasıdır. Bu sırada hastalık belirtilerinin ortaya çıkması gerekmez. Eğer vücutta bu ajan çoğalabilirse, hastalık belirtileri de meydana gelirse, o zaman bu ajanın hastalığından söz edilir.

Cilt Florası nedir?

Tüm vücudumuzda 30 trilyon kadar hücremiz olduğu ve cildimizde, mukozalarımızda, bağırsak sistemimizde de bu sayıya yakın 30 trilyon yararlı bakteri bulunduğu tahmin edilmektedir. Bakteri florası veya mikrobiyota olarak da bilinen ve bizimle birlikte yaşayan bu bakterilerin hem bağırsak sistemimiz de hem de cilt ve mukoza sağlığımızda çok önemli bir rolleri vardır. 

Bağırsak sistemim florası bugün yapılan araştırmalarda besinlerin parçalanmasından tutun tüm bağırsak iç yüzünün sağlığında da çok önemli bir faktör olduğu kanıtlanmıştır. Benzer durum cildimizde ki iyi huylu bakteriler içinde geçerlidir ve cildimiz üzerinde suyla sabunla gitmeyen koruyucu bir tabaka oluştururlar. Kişisel kokumuzdan, cildin nem ve mukozal yüzeylerin  Ph’sından da sorumludurlar. Bu yüzdenartık hasta olmadan antibiyotik kullanılması bu yararlı bakterilerin zarar görmelerine neden olduğu için önemlidir.

Floranın bozulması cilt enfeksiyonlarına zemin hazırlar o nedenle biz plastik cerrahlar hem bu floranın korunmasını, hem de cilde karşı hem ameliyatlarda hem de klinik içi enjeksiyonlarla gerçekleştirdiğimiz dolgu botoks gibi işlemlerde fazlaca özen gösteririz.

Kliniğimiz de estetik işlemler de enfeksiyon kontrolü için yaptığımız işlemler ve aldığımız tedbirler

  • Tüm kliniğimiz her yıl düzenli olarak tavanlar ve mevcut tüm yüzeyleri de etkileyen; bakteri, virüs, parazit sayısını ameliyathaneler seviyesine indiren titanium dioksit uygulamasıyla dezenfekte edilmektedir. Bu sayede kliniğimizde estetik işlemler güvenle yapılmaktadır
  • Klinik içinde Pandemi sebebiyle aldığımız ekstra tedbirleri https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/covid-19/ sayfasından inceleyebilirsiniz.
  • Normal de hastalarımız için estetik işlem öncesi kişiye özel tek kullanımlık yatak örtüleri serilmektedir ve tek kullanımlık steril enjektörler, iğneler ile estetik işlemleri gerçekleştirilmektedir. İşlemlerden önce iğnenin yapılacağı noktaların alkol veya benzeri antiseptik bir ürünle silinmesi ve sonra iğne yapılması konusu tartışmalı bir konudur. Çünkü cilde sürülen antiseptik ürünler cilt florasını geçici sürelerde harap etmekte ve cildin savunmasını düşürmektedir. Klinik tecrübelerimiz bu uygulamanın (alkol veya antiseptik ile silinen) yapıldığı bazı kişilerde ciltlerinde hassasiyet ve sivilce benzeri reaksiyonların daha fazla görüldüğü yönündedir. Bu yüzden iğneli işlemlerde cildi antiseptiklerle silme işlemi kliniğimizde yapılmamaktadır. 
  • Küçük lokal estetik işlemlerde ise antiseptik olarak Baticon değil Octanicept solüsyonu kullanılmaktadır. Cerrahi alan tek kullanımlık steril örtüler ile örtülerek işlemler gerçekleştirilmektedir.
Bu yazımız bu konu ile ilgili en çok okunanlardan:  En Ucuz Botoks | Ankara |
  • Ameliyatlar sırasında aldığımız tedbirler

Ameliyatlarımızı son bir yıldır hastalarımız için Ankara’nın en iyileri olduğunu düşündüğümüz Acıbadem Ankara Hastanesi ve Güven Hastanesi’nde gerçekleştiriyoruz. Bu hastaneleri hem hasta bakımı, hem donanımı, hem insan kalitesi, hem de sterilizasyon anlamında üst düzey hizmet verdikleri için tercih ediyoruz.

Siz de ameliyat enfeksiyonlarını azaltmak için şunlara dikkat etmelisiniz?

  • Enfeksiyon kontrolünde vücut temizliği çok önemlidir. Ameliyatınızdan önceki iki gece tüm vücudunuzu yıkamalı ve temiz çamaşır giymelisiniz. 
  • Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce sigarayı bırakmalı ve ameliyattan sonra 3 hafta boyunca da sigara içmemelisiniz. Bu konuda ki detaylı yazımı okuyarak inceleyebilirsiniz. Sigara yara iyileşmesini geciktirir, kemik kaynamasını olumsuz etkiler ve akciğer komplikasyonlarının ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
  • Gizli veya açık şeker hastalığınız varsa mutlaka doktorunuz ile paylaşmalı kontrolsüz şeker seviyeleriniz varsa ameliyatınızın ertelenebileceğini kabul etmelisiniz. Aksi takdirde yara iyileşme sorunları yanında enfeksiyon sorunları ile de karşılama ihtimalimiz artar.
  • Bazı ilaçlar bağışıklık sistemini baskılayarak yara iyileşmesini geciktirip, enfeksiyon riskini artırabilir. Bu yüzden kullandığınız ilaçları mutlaka doktorunuz ile paylaşmalısınız.
  • Ziyaretçi sayısının enfeksiyon riskini artırdığı bilinmektedir. Ameliyat öncesi ve sonrasında odanızda en fazla iki kişi olmalı ve ziyaretler olabildiğince kısa tutulmaya çalışılmalıdır.

Estetik işlemler ve ameliyatlar sonrası enfeksiyon belirtileri nelerdir?

Hangi estetik ameliyatı geçirirseniz geçirin yukarıda saydığımız tedbirlere rağmen nadiren de olsa ameliyat sonrası enfeksiyon gibi istenmeyen durumlarla karşılaşma ihtimalimiz olduğu akıldan çıkarılmamalı ve uyanık olunmalıdır. Tüm dünyada ameliyatlar sonrası enfeksiyon ihtimalinin %3 civarında olduğunu bildiren yayınlar vardır.

Tüm ameliyatlardan sonra olduğu gibi estetik işlemlerden sonra ortaya çıkan enfeksiyon belirtileri şunlardır;

  • Ateş artışı en önemli belirtidir. [37,5 derece üzerinde ki seviyelerde mutlaka doktorunuzun haberi olması önemlidir.]
  • Halsizlik, baş ağrısı cerrahinin ilk günlerinin bulgularıyla karışabilir ancak yine de beraberinde ki bulgular ile ilgili birlikte değerlendirilmelidirler.
  • Ameliyat bölgesinde giderek artan ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve akıntı gibi sorunlar da enfeksiyon belirtisi olabilir ve mutlaka doktorunuzun bilgilendirilmesi gereken durumlardandır.
  • Burun ameliyatı sonrası burun içinde kötü koku varsa, burun akıntısı rengi pembe, renksiz halden sarı yeşil bir renge döndüyse,
  • Meme ve vücut estetiği, germe ameliyatlarından sonra yara yerinde akıntı şişlik gibi durumlar varsa mutlaka doktorunuzun bilgisi olmalıdır.
  • Burun estetiği sonrası grip gibi hissetmek, geniz akıntısı normaldir.
  • Meme büyütme estetiği ameliyatlarından sonra göğüs üzerinde ağrı, baskı hissetmek normaldir. 

Kısacası enfeksiyon şüphesi olduğunu düşündüğünüz anormallikleri mutlaka sizi ameliyat eden doktorunuza bildirmelisiniz.

24 Yorum

  1. 2 gün önce gamze estetiği yaptırdım iltihap etti boyle beyaz beyaz akıntılar geliyor anti piyotik kulanmama ramen iltıhap kaptı bütün talimat larada uydum lütfen bana ne yapmam gerektini soyler misiniz

    1. Doktorunuz dışında size yardımcı olacak kimseyi aramayınız. Gerekeni yapacaktır. Geçmiş olsun.

  2. Merhabalar. Ben üç sene önce burun ameliyati oldum ve doktorum, burun ile dudak arasına sentetik dolgu yapması gerektiğini söyledi. Fakat hemen sonrasında burnumda iltihap başladı. İnanılmaz kötü kokuyor. Bir kere gittim yanına. Temizledi ve olmayacağını söyledi fakat daha dikişler bile atmadan tekrarladı. Bir daha ameliyat isteyince de ücret istiyor. Sizce bu doğru mu? İkinci ameliyatı farklı bir doktora yaptırsam sorun olur mu?

    1. Her doktorun yaklaşımı birbirinden farklı olabilir. Eleştiremem.
      Bir başka doktordan fikir alsanız daha iyi olacakmış gibi.
      Geçmiş olsun.

  3. Merhaba ben 1 ay önce burun estetiği oldum dikis izlerim yavaş yavaş azalmaya başladı fakat dikis bölgesinde 2 3 gündür kizariklik var nedeni ne olabilir acaba endiselenmelimiyim

    1. Sıcaktan soğuktan, burun içi alerjik durumlardan, etkilenebilir.
      Endişelenecek bir durum genellikle olmaz. Doktorunuzun kontrollerine gittiğinizde ona gösterirsiniz.

  4. 1 ay önce burun ameliyatı oldum, burnumun içinde septum kıkırdağında zonklama şeklinde ağrı var. Içine baktım kızarıklık ve şişlik var, bu kızarıklık ve şişlik önceden de vardı sanki. Doktoruma ulaşmalı miyim yoksa iyileşme süreci sonuçta beklemeli miyim. Çok teşekkür ederim şimdiden

  5. Merhabalar 2 ay önce meme küçükltme ameliyatı oldum. Doktor dokumun kalitesiz olduğunu meme başında kistler olduğunu ve süt kanallarımın mastit ile dolduğunu söyledi. En. Ameliyattan 2. Haftasında sızıntı şeklinde kanama ve meme ucunun diğerne göre daha koyu oldu. Enfeksiyon oluştuğu gözlemlendi enfeksiyonum sadece meme ucunda minumum düzeyde olduğu gözlemlendi antibiyotiklerle baskılandı. Vacum tedavisi başladı. 1 aydır vakumla geziyorum.. 22 yaşında ve sigara içmiyorum. Ama yaram yavaş iyileşiyor..
    enfeksiyon kapmamdaki sebep doktor ve ameliyathane ortamı olabilir mi ??
    Minumum bakteri streptokoklardı.

    1. Hastane enfeksiyonu olabilir. Haklısınız.
      Ancak anladığım kadarıyla doktorunuz elinden geleni yapıyor.
      Önerilerine uymaya ve kontrollerinize gitmeye çalışın.
      Geçmiş olsun.

    2. Bnde meme ameliyatı oldum 2 yıl geçti ve meme ucumu kaybettim meme ucum olmayan gogusumde sis şuan kızarık içinde iltap var sürekli bu sorunu yaşıyorum neden olabilir acaba aynı doktoruma gitmek istemiyordum korkuyorum artık biseyden anladığı yok anlasa bu şekilde olmazdım ben

      1. Çok geçmiş olsun.
        Ancak takdir edersiniz ki sizi görüp muayene etmeden bilgi vermem yanlış olur.
        Lütfen randevu alınız.
        03124482361

  6. Merhaba Doktor Bey iki ay once meme kucultme ameliyati oldum ve 3hafta sonra enfeksiyon olustu dikislerde acilma oldu ve intihaplandi penisilin tablet kullandim ve yara kapandi fakat suan goguslerimin icinde ozellikle uc kisminda a grim var gecmiyor arti aniden igne batiyor gibi agrilarim oluyor acaba nedendir yardimci olabilirseniz cok sevinirim cok aci cekiyorum

    1. Meme ucunda hassasiyet sürtünme kaynaklı da olabilir.
      Görmeden bir şey söyleyemem ama antibiyotikli kremler ile (Terramycine göz merhemi, Bactroban, Fucidin)kapatırsanız yararı olabilir.
      Geçmiş olsun.

  7. Merhaba doktor Bey rinoplasti+septum deviasyon ameliyatımın 4. günü burun ucu dikişimde yanma ve yanlarında sarı kuru akıntı bar aynı zamanda tampon deliklerimde de sarı yeşil gibi hafif kuru akıntı var enfeksiyondan şüphelenmeli miyiz ?

    1. Bu durumunuzu internetten ulaştığınız birine değil de 4 gün önce sizi ameliyat eden doktorunuza sormalısınız.
      O sizi gerekirse görüp muayene edecek en doğru yönlendirecek kişidir.
      Geçmiş olsun.

  8. Merhaba 3 sene önce burun amaliyati oldum 1 sene önce 15 dakikalık basit Bi ameliyat dedi dr 2 ameliyatı oldum.ameliyat sonunda burnundaki şişlik hiç inmedi ve yan duvarda ciddi Bi şişlik vardı sis inecek derken hiç bisi ekilde inmedi.7 ay sonra burnum enfeksiyon oldu kıpkırmızı oldu sonrasinda kanamalar koku burun eğilirim oldu 1 sene sonra mecburi ameliyat oldum enfeksiyon taslasmisve burnumun fonksiyonlarını tamamen bozmuş.. 3 ameliyatı olalı 1 bucuk ay oldu ve halen enfeksiyonla mücadele ediyorum dr elinden gelenden fazlasını yapıyor saolsun ama bir buçuk aydır antibiyotik iciyorum hergun ozon veriyolar ama enfeksiyondan kurtulamıyorum 2 tane farklı antibiyotik bugün tekrar aldim endiseliyim ne yapmam gerekir başka dr bakmak istemiyo çaresizim ne yapmam lazim

    1. Çok geçmiş olsun ama doktorunuz gereken müdahaleleri yapıyor anlaşılan.
      Belki bir üniversite hastanesine, enfeksiyon hastalıkları bölümüne başvurabilirsiniz.

    2. Merhaba ben Hanife.
      Merak ettim. Burnunuz iyileştimi
      Bende burun ameliyatı oldum
      Ameliyat sonrası burnum iltihap
      Oldu. Cevap yazarmısınız

  9. Merhaba ortalama beş yıl önce burun ameliyatı oldum. Son bir yıldır burun içinde sürekli şişlik kızarıklık ve kanamalar mevcut. Ameliyat sonrası aynı durumu yaşadığımda doktorum enfeksiyon olduğunu söylemişti. Fakat daha sonra düzelmişti. Artık şehir dışında olduğumdan doktoruma gidemiyorum. Bunu tedavi etmek için ne kullanabilirim nelere dikkat edebilirim

    1. Buradan vereceğim tedavi size fayda sağlamaz.
      Yakınınızda ki bir doktora muayene olarak onun önerilerine uymalısınız.
      Geçmiş olsun.

  10. Merhaba hocam, bende revizyon amaçlı rinoplasti ameliyatı oldum, kaburgadan kemik alınarak yapıldı. Yaklaşık 1 ayı geçti ama bir kaç gündür beyaz irin gibi bir akıntı var. Normal midir ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Phone icon
Hemen Ara
WhatsApp icon
WhatsApp