Burun ameliyatı hem ülkemizde hem de dünyada en fazla gerçekleştirilen estetik ameliyatlardandır. Mutlaka çevrenizde burun estetiği ameliyatı geçirmiş kişiler vardır. Hemen hepsinin de bir hikayesi vardır. Burun ameliyatında kullanılan anestezi tekniklerine bağlı hastanın uyanık kaldığı ameliyatlar maalesef o kişileri olumsuz etkileyerek hayatlarının geri kalan dönemlerinde bu birkaç saati unutamamalarına neden olabilmektedir.
Lokal anestezi ile burun ameliyatı yapılmamalıdır
2000’li yılların başlarına kadar burun ameliyatında kullanılan anestezi tekniği özellikle klinik ortamında yapılanlarda lokal anestezi idi. Bu yaklaşım Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanları arasında daha yaygındı. O dönem ve öncesinde lokal anestezi ile burun ameliyatı geçirenler geçirdikleri müdahale sırasında duydukları acı, korku ve süreci oldukça sıkıntılı birkaç saat yaşadıkları için bir değil birçok kişiye anlattıklarından bugün burun estetiği ameliyatına bağlı şehir efsanelerinin gelişmelerine katkıları oldu. Burun ameliyatında çalışılacak bölgenin uyuşturulması için çok sayıda enjeksiyonun o bölgeye yapılması gerekir. İnsan vücudunda da en fazla hassas olan ve acıyan bölge yüzünün orta yani burun bölgesidir. Hastaya uyanıkken bu bölgelere enjeksiyon yapılması ızdırap verici olabilir.

Uyuştuktan sonra ise bu bölgenin cerrahisi sırasında duyulan sesler ve yapılan işlemler yine hastanın hafızasında olumsuz etkiler bırakabilir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatı veya buruna yapılacak herhangi bir işlem hasta istese bile lokal anestezi ile gerçekleştirilmemelidir.
Burun ameliyatı genel anestezi ile yapılmalıdır
Genel anestezi bugün dünyada uygulanan ve her geçen gün güvenilirliği artan ilaçlarla riskleri giderek minimuma indirilen, hastanın hiçbir şey hissetmeden ameliyatlarının gerçekleştirilmesini sağlayan tıbbın da ilerlemesinde çok önemli rol oynayan bir anestezi tekniğidir.
Burun estetiği ameliyatları da mutlaka hastane ortamında ve genel anestezi veya eski deyişle narkoz denilen şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu sayede hastanın gerçekleştirilen işlem ile ilgili en ufak bir rahatsızlığı da olmaz, olamaz. Burun ameliyatlarının başlaması anestezi verilmesini takiben çalışılacak alanlara lokal anestezik enjeksiyonlarla başlar. Bunun nedeni çalışılacak alanın kanamasız hale getirilmesi ve ameliyat bittikten sonrada bu etki ve uyuşukluğun hasta konforunu artırmasının sağlanmasıdır.
Burun ameliyatında anestezi korkusu bazen ciddi bir sorun olabilir
Anestezi ile korkular film konusu bile olmuş belki de hepimizin ortak korkularından biridir. Yani aslında çok da normal bir korkudur. “Ya uyuyamazsam!“, “Ya ameliyat sırasında her şeyi hissedersem!“, “Ya ameliyattan uyanamazsam!” diye hemen hepimizin aklından geçer. Sorun bu korkuları aşırı büyütmek ve hayatımızı olumsuz etkileyecek hale gelmesine izin vermektir. Bu seviyeye gelmediği sürece aslında pek de problem değildir. Normaldir.
Genel anestezi ile riskler gündelik hayatımızda aldığımız risklerden daha fazla değildir. Tüm dünyada her gün milyonlarca insan genel anestezi ile ameliyat oluyorlar.
Burun estetiği ameliyatı sırasında da istediğimiz işlemleri gerçekleştirebilmek, hastanın ve doktorun konforunu en üst seviyede olmasını sağlamak ancak günümüzün modern genel anestezi teknikleri ile mümkündür.
Burun ameliyatında anestezi riski var mı?
Her cerrahi işlem gibi burun estetiğinin de ameliyat sırasında uygulanacak anestezinin de bilinen riskleri vardır. Bunları yok saymak doğru olmaz. Ancak gelişen teknoloji kullanılan ilaçların ve cihazların güvenilirliğinin artmasına katkıda bulunduğu gibi tecrübeli anestezi uzmanları ve tam donanımlı ameliyathane ve hastane ortamları da bu risklerin azaltılmasında ve kontrol edilebilmesinde çok önemli rol oynayan faktörlerdir.
Burun ameliyatı sırasında nasıl nefes alınır?
Genel anestezi sırasında verilen ilaçlar ile hastanın solunum cihazına bağlanması nedeniyle kişinin kendisinin nefes alması değil cihaz yardımıyla nefes alması sağlanır. Bu amaçla boğazdan geçen bir tüp vasıtasıyla hasta anestezi cihazına bağlanır ve cihaz hastanın oksijen ve hava basınç dengelerini ayarlar. Geçen yüz yılın en önemli icatlarından biri de genel anestezi veren cihazların keşfidir.
Burun ameliyatı sırasında ağrı acı hissedilir mi?
Genel anestezi demek vücudun tüm ağrı algılarının durdurulması demektir. Bu sırada kullanılan ilaçların etkisi ile beyin ağrı algılamaz. Burun ameliyatında ayrıca burun bölgesinin kanama kontrolü için yaptığımız lokal anestezik ilaçlar bu bölgenin uyuşukluğunun ameliyat sonrasında sürmesini sağlayarak hastanın hem ameliyat sırasında hem de ameliyat sonrasında ağrı hissetmesine engel olurlar.
Burun ameliyatı yapılırken bayıltma gerekir mi?
Burun ameliyatı yapılırken neden lokal anestezi yapmadığımı ve önermediğimi yukarıda anlatmıştım. Lokal anestezi altında hissedecekleriniz, duyacaklarınız ve belki de görecekleriniz sizi olumsuz etkileyebilir ve ameliyatınızın seyrini bozabilir. Bu nedenle burun ameliyatında hasta mutlaka uyuyor olmalıdır. Nerdeyse tüm dünyanın ortak yaklaşımı bu yöndedir.
Burun ameliyatında sonda takılır mı?
Burun ameliyatında sonda takılması nadiren gereken bir durumdur. Hastanın idrar çıkışının takip edilmesi gereken bir durum gelişmiş ise sonda takılır. Ameliyat uzun sürdüyse, anestezi tarafından fazla sıvı verildiyse veya anestezi doktorunun önerisiyle hasta takibinde çıkarılan sıvı önemli görülürse hasta burun ameliyatından sonda ile çıkabilir.
Burun ameliyatı için sakalları, bıyıkları kesmek gerekir mi?
Sakal ve bıyık burun ameliyatı aslında burun ameliyatı için engel teşkil etmezler. Sadece doktorunuzun sizin üst dudak orta noktasını, çene ucu orta noktasını ameliyatınız sırasında görmek istemesi nedeniyle veya bazen anestezi tüpünün tespitini zorlaştıracak kadar uzun olması halinde sakal ve bıyıklarınızı burun ameliyatı öncesinde kesmeniz istenebilir.
Burun ameliyatında narkozun etkisi ne zaman geçer?
Burun ameliyatı bitince burun içine tampon ve üzerine de alçı veya atel yapılır. Bu işlemler bittiğinde de hastanın uyanmasını isteriz. Anestezi hastayı rahat ve konforlu bir şekilde tüpünü çekerek uyandırır. Ancak biz hasta ile konuşsak da hastamız buraları pek ilaçların etkisi nedeniyle hatırlamaz. O nedenle derlenme denilen uyandırma alanında hastanın tamamen kendisine gelmesi beklenir ve sonrasında da odasına alınır. Bu süreler biraz ameliyat süresi yani hastanın aldığı anestezi süresi ile de ilişkilidir. 15-20 dakikalık derlenme sonrasında narkozun etkisi ortadan kalkar ve hasta odasına çıkarılır.
Burun ameliyatında ölüm riski nedir?
Estetik ameliyatlar ile ilgili her olay ulusal ve hatta dünya basınının ilgisini üzerine çektiği için bazen bu problemlerle ilgili haberleri sık duyarız. Bugün yayınlanan son makalelere göre anesteziden ölüm riskinin 100,000’de 1 olduğu rapor edilmektedir (Trafik kazasında ölme ihtimaliyle aynı orandır). Burun ameliyatı bu riski artırmaz. Apandist ameliyatında da bu risk vardır ama medyaya yansımaz ve duymazsınız.
2020 yılı Ağustosunda Burun ameliyatımda genel anesteziden sonra buruna Jetokain uygulanirken kalbim VT ye girdi ve Arrest oldum. Sonrasında CPR ve Defibilatör ile geri dönderildim. kalbim %10 düstü. 1 haftalik yoğun bakım sonunda kalp yeniden %60 ın üzerine çıktı. Yapılan anjiyoda tüm damarlarimin acik oldugu görüldü. Bu kalp durmasının sebebi ne olabilir?
Çok geçmiş olsun. Bu sorunuz adli tıp sorusu. Doktorunuz, sizi uyutan anestezi doktorunuz ulaşamıyorsanız da ameliyat olduğunuz hastanede ki dosyanız bu süreci detaylı anlatıyor olmalıdır. Onlara ulaşmalısınız. Buradan ben size bilirkişilik yapamam kusura bakmayın.
Sağlıkla kalın.
Merhaba ben anestezi çok korkuyorum ameliyat olucam uyanmasam diye narkozdan uyanamama oranı yüksek mi
Korkularınız elbette ki çok normal.
Ancak bilmelisiniz ki biz hiç bir hastamızı ameliyat olsunlar diye ikna etmeye çalışmıyoruz. Yukarıda okuduğunuz gibi her cerrahi işlemin ve her anestezi tekniğinin kendine ait riskleri var.
Bu risk oranları sizin bir araçla bir yerden bir yere giderken aldığınız riskten daha fazla değil.
merhaba lokal anestezide ölüm riski var mıdır ben genel anesteziden korkuyorum da ?
Anesteziye bağlı ölüm riski 100,000’de 1 civarındadır.