Estetik cerrahi ameliyatlar arasında dünyada ve ülkemizde en çok gerçekleştirilen operasyon Rinoplasti yani burun ameliyatıdır. 2000′li yıllara kadar kalkık, oyuk, estetik ameliyat olduğu çok belli olan burunlar modaydı. Hem burun ameliyatı olanlar hem de estetik plastik cerrahlar böyle sonuçların daha güzel ve iyi olduğunu düşünüyorlardı. Ancak 2000’li yıllar ile birlikte bu eğilim tüm dünyada değişti ve doğal, yüz oranlarına uygun, oyuk olmayan, burun ucu çok aşırı kalkık olmayan, rinoplasti ameliyatı olduğu belli olmayan sadece “Ne güzel burun” diye düşündüren sonuçlar kabul görmeye ve beğenilmeye başlandı. Bu planlamalar da kişiye özel burun ameliyatı tanımını ortaya çıkardı.
Bu konuda estetik cerrahların da çok önemli bir katkısı oldu. Çünkü estetik cerrahinin hemen her konusu doğal sonuçlar elde etmeye yöneldi. Elbette ki hala rinoplasti olduğu belli olmasını isteyen hastalarımız oluyor. Bu gibi durumlarda aşırıya kaçmadan hastaların isteklerini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. O nedenle burun ameliyatı kişiye özel bir ameliyat olarak düşünülmelidir.
Rinoplasti ameliyatı ile birlikte hem estetik problemler hem de nefes alma sorunları birlikte çözümlenebilir.
Burun estetiği en fazla gerçekleştirilen estetik ameliyatlar arasında olsa da karar verilme süresi sanırım en zor ameliyatların da başında gelmektedir. Çevrede hem iyi hem kötü hem de çok kötü örnekler olması insanları haklı olarak endişelendirmektedir. Bu endişeleri sıfıra indirmek yüzde yüz garanti vermek maalesef doğru ve mümkün değildir. Rinoplasti de her ameliyat gibi kendine ait riskleri olan, bu risklerin bir kısmı doktora, bir kısmı hastaya bir kısmı da pek fazla kontrol edilemeyen iyileşme süreçlerine bağlıdır. O nedenle rinoplasti ameliyatı olacak kişinin ve doktorunun birlikte sorumluluk alması ve bu süreci birlikte yürütmeleri gerekmektedir.
Burun ameliyatı olacak kişiler %5-10 oranında bir yeniden müdahale ihtimali olduğunu bilmeli ve bu konuda doktoru ile kontrollerini aksatmamalı, verilen tavsiyelere uymalı ve kendini sakınmalı, korumalıdır. Olabilecek sorunlar birlikte değerlendirilerek ne yapılacağına birlikte karar verilmelidir.
Sizin istediğiniz şeklin nasıl olduğuna ameliyat öncesinde üç boyutlu çektiğim görüntünüz üzerinde birlikte problemlerinizi konuşarak karar veriyoruz. Bu nedenle ameliyat öncesi ön görüşmeniz 30-45 dakika gibi bir süre alıyor. Sizin farkında olduğunuz ve farkında olmadığınız problemlerinizi 3D Vectra ile çekilmiş üç boyutlu görüntünüzde nasıl düzelteceğimizi ve nasıl görüneceğini ameliyat öncesinde konuşup kararlaştırıyoruz. Bu görüşmemiz sonucunda da ameliyat planınız ortaya çıkıyor.
Rinoplasti planlamasında öncelik burnun kendi içinde ki oranları, açıları ile burnun yüz ile oranları ve açıları dikkate alınır. O nedenle de her yüze talep edilen her burun yapılamaz. Yada standart sadece belli oranlarda yapılan bir ameliyat değildir. Her hasta için ayrı ayrı seviyede ayrı açılarda ve uzunluklar müdahalelere gerek olur. Tüm bu sebeplerle ameliyat öncesi doktorunuz ile detaylı konuşmalı, beklentilerinizi doktorunuza güzelce anlatmalısınız. Tabii en önemlisi doktorunuzun önerilerine de mutlaka dikkat etmeli ve olmaz dediği konularda ısrar etmemelisiniz.
Bu mesleğe ilk başladığım zamanlarda ellerinde beğendikleri burunları olan kişilerin fotoğraflarıyla kliniğe “Ben bu burnu istiyorum” diyerek gelen çok sayıda hastam vardı. Onlara bu şekilde bir yaklaşımın olamayacağını, bu işin kişiye özel planlama ve yaklaşımla yapılmasının gerektiğini yıllardır ben ve meslektaşlarım anlata anlata sanırım artık bilinçli hastalarımızın artmasının da etkisiyle bu taleple gelen kişilerle karşılaşmıyoruz.
Burun estetiği ameliyatının planlanması sizin istekleriniz doğrultusunda ancak sizin anatomik yapınıza uygun bir biçimde ve size kendinizi ve yüzünüzün özelliklerini anlatarak yapılmaktadır. Örneğin kalın derisi olan bir hasta burun ucu detaylarının görünmeyeceğini, bir müddet burun ucunun şiş gibi görüneceğini bilmelidir. Bir başka örnek; Burun sırtının kavsinin artırılması yani oyuk olması ifadeyi yumuşatır. Avukat, öğretmen gibi mesleklerde otorite için düz bir burun sırtı daha fazla otorite sağlayan bir ifade verir. Bu detayları doktorunuz ile konuşmanızda fayda vardır.
Asıl ve en önemli konu aslında budur. Benim burun ameliyatı görüşmesi için gelen hastalarıma sorduğum ilk soru “Burnunuzda gördüğünüz, sizi buruya getiren problem nedir? Nasıl olursa daha iyi görünecek?” gibi kişinin kendi sıkıntılarını tanımlamasına fırsat veren sorulardır.
Tüm diğer estetik ameliyatlar gibi burun estetik ameliyatları da hiç bir şekilde bir başkasının isteği ile onun istekleri doğrultusunda ve özellikle kararsız kişilere yapılmamalıdır.
Rinoplasti yani burun ameliyatı yaklaşık 2-3,5 saat sürer, birlikte solunum probleminiz varsa rahatlıkla çözülebilir. Lokal anestezi altında değil genel anestezi ile operasyonunuz gerçekleştirilir. Ameliyattan çıktığınızda ağrı veya sızı olmaz. Sadece bir miktar burun ve çevresinde dolgunluk hissiniz olacaktır. Burun içinde tampon, üzerinde alçı ile odanıza gelirsiniz ve genellikle gece hastanede kalmanıza gerek olmaz. 2-3 gün sonra tamponlarınız çekilir.
Ameliyatta burun içi ve çevresine kanamayı azaltmak için uyuşturucu ilaçlar yapıldığından çıktığınızda bu etki ile ağrı duymazsınız. Doluluk hissi daha yaygındır. Sonrasında ise ağızdan alacağınız ağrı kesiciler işe yarar ve estetik burun ameliyatı sonrasında ağrı hissetmezsiniz.
Burun tamponları çekilirken acı veya ağrı değil değişik bir his olur. Ama işlem kısa süreceği için aklınızda kalacak bir soruna neden olmaz. Burun estetiğinden 5 gün sonra alçınız değiştirilir ve bu yeni yapılan alçı da 7 veya 10. günde çıkarılır ve artık sizde yeni burnunuzu görebilirsiniz. Bu burun sizin değildir. Çünkü şiş bir görüntüsü vardır ve her geçen gün bu şişlik giderek azalacak ve istediğimiz şekle gelecektir. Burun tamponları ile ilgili daha geniş bilgiye https://www.orhanmuratozdemir.com.tr/burun-tamponu/ sayfasından ulaşabilirsiniz.
Estetik ameliyattan sonra burun da düşme, sarkma çökme gibi sorunlar nadiren görülür. Sıklıkla nefes alma sorunu nedeniyle geçmişte septum deviasyonu ameliyatı geçirmiş kişilerde burun desteklerinin ameliyat sırasında çıkarılması nedeniyle meydana gelebilir. Onun dışında özellikle estetik burun yaklaşımlarında oldukça nadir bir durumdur. Biz burun estetiği ameliyatları sırasında zaten bu yapıları korumak için oldukça fazla özen gösteriyoruz.
Tüm estetik operasyonlarda olduğu gibi burun estetiği ameliyatında da tamamen iyileşme uzun bir zaman alıyor. %100 iyileşmesi, “tamam bu sizin burnunuz” dediğimiz zaman genellikle bir yılı bulabiliyor. En iyi estetik cerrahların bile burun estetiği ameliyatlarıyla ilgili söyledikleri bazı sözler vardır. Bu sözler burun estetiği ameliyatının ne kadar zor bir ameliyat olduğunu anlatır. Gilbert Aiach “Ben burun estetiği ameliyatı yapmaya 1,000 burun estetiği yaptıktan sonra başladım” demiştir.
Buradan çıkarılması gereken sonuç burun estetiği ameliyat planlamasının her hastaya göre ayrı ayrı yapılması gerektiği, tecrübe, deneyimin çok önemli olduğu ve beklentilerin çok yükseltilmemesi gerektiğidir. Cerrah her ameliyat ile kendini biraz daha geliştirir ve mesleki tecrübesi her geçen gün artar.